http://www.farnostokolicne.sk

Zosnulý Yehuda Lahav: píšem v prospech mieru a porozumenia...

   (Bratislava 05.07.2010) Smutná správa prišla z Izraela, kde vo veku 80 rokov zomrel kolega a dlhoročný spolupracovník Slovenského rozhlasu Yehuda Lahav. Jeho správy i reportáže z Blízkeho východu zneli od pádu komunistického režimu v slovenských, českých i maďarských médiách nepretržite takmer 20 rokov. 


Rodák z Košíc, vlastným menom Štefan Weiszlovits, prežil detstvo v Prešove. Pred deportáciou do koncentračného tábora v roku 1942 ho zachránil iba útek do Budapešti, kde prežil v skrytosti až do oslobodenia. Keďže už vtedy bol jazykovo zdatný, ako tlmočník sprevádzal ruských vojakov až do Prahy. Do Izraela sa vysťahoval v roku 1949. Najprv žil v kibuci, neskôr sa dal na dráhu učiteľa a novinára. Práve svojím nezvyčajne zafarbeným hlasom sa zapísal do vedomia mnohých poslucháčov a divákov na Slovensku.

Yehuda Lahav mal veľký zmysel pre humor a, ako zvykol hovoriť, práve to mu pomohlo prekonať mnohé životné ťažkosti. Žil v meste Rishon Lezion neďaleko Tel Avivu, odkiaľ telefonicky vysielal aj správy do početných médií. Aj keď jeho hlas už stíchne, zostane v pamäti ako kolega, reportér so zmyslom pre spravodlivosť a pravdu.

zdroj: www.rozhlas.sk

 

Reláciu portrét Yehuda Lahava z roku 2009 si nájdete na www.ta3.com/sk/relacie/12_portret/6227_yehuda-lahav-pisem-v-prospech-mieru-a-porozumenia

použite prehliadač Firefox

 
replica rolex