http://www.farnostokolicne.sk

Zemiaková medaila z Biblickej olympiády

biblická olympiáda

  Rok 2010 nesie prívlastok olympijský. Vo februári sme so zápalom sledovali počínanie našich športovcov na zimných olympijských hrách vo Vancouveri. Tieto hra boli pre nás po dlhom čase veľmi úspešné. Čo však už málokto vie je, že v tomto školskom roku prebieha už deviaty ročník Biblickej olympiády. Cieľom tejto súťaže organizovanej Ministerstvom školstva SR a Konferenciou biskupov Slovenska je výchova k hodnotám a medziľudským vzťahom na základe spoznávania biblických postáv a udalostí. Súťaže sa zúčastňujú žiaci základných a stredných škôl.

V tomto ročníku Biblickej olympiády mala zastúpenie aj naša farnosť. Súťaže sa zúčastnilo družstvo z Gymnázia Liptovský Hrádok. Tvorili ho tri dievčatá. Veronika Bruncková a Kamila Marková z Liptovského Hrádku a Daniela Hamaňová z Liptovského Mikuláša – Podbreziny. Dievčatá odviedli kus tvrdej práce. Od začiatku školského roka sa pravidelne stretávali a osvojovali si vedomosti zo starozákonných kníh Sudcov a Proroka Daniela a novozákonných listov Svätého apoštola Jakuba a Pavlovho listu Filemonovi. To, že Svätému Písmu venovali množstvo svojho voľného času prinesie hlavne úžitok pre ich život, no prejavilo sa to aj v úspešnom vystúpení na súťaži. Najskôr absolvovali dekanátne kolo, ktoré sa uskutočnilo v Námestove. Zúčastnilo sa ho desať družstiev z celej Oravy a Liptova. Dievčatá z tohto kola odišli ako víťazky. Spolu s nimi do diecézneho kola postúpilo Gymnázium Antona Bernoláka v Námestove a Gymnázium sv. Andreja v Ružomberku. Diecézne kolo sa uskutočnilo 14. apríla v priestoroch Kňazského seminára biskupa Jána Vojtaššáka v Spišskej Kapitule. Dievčatá sa držali statočne no na víťazstvo a postup na celoslovenské kolo to napokon nestačilo. Aj keď pred posledným kolom figurovali na druhom mieste len o jeden bod za vedúcim Námestovom. Posledné kolo nám však nevyšlo podľa predstáv a nakoniec sme obsadili štvrté miesto s pol bodovou stratou na gymnazistov z Ružomberka a Starej Ľubovne, ktorí skončili spoločne na druhom mieste. Vedenie si udržali dievčatá z Námestova a budú našu diecézu reprezentovať na celoslovenskom kole.

Štvrté miesto je v každom športe to najnepopulárnejšie, no napriek tomu toto umiestenie považujem za veľký úspech a môžem dievčatám len pogratulovať a spolu s nimi dúfať, že o rok to bude radostnejšie.

 

Milan Prídavok, kaplán a zároveň učiteľ náboženstva na Gymnáziu Liptovský Hrádok

 
replica rolex